Smrčkovce – huby s mozgovými závitmi

„Jediné, čo na dobré na tom, keď vyhorí les je, že budú rásť smrčky“, hovoria Francúzi. Smrčky sú totiž huby, ktoré obľubujú zásaditú pôdu po požiaroch. U nás rastú lužných lesoch a niekedy aj pod čerešňou v záhrade. Našťastie pre nás!

Kačenka česká

Ako dieťa som sa tých zvláštnych vráskavých húb bála. Vykúkali spod hnedých listov medzi konvalinkami alebo medvedím cesnakom. Dnes smrčky milujem, pre ich neotrelú chuť a originálny výzor. Duté klobúčiky mi pripomínajú mozgové závity alebo medové plásty. U nás sa vyskytujú 2 základné druhy húb, ktoré volám smrže– smrčok obyčajný a smrčkovec český, pričom ten prvý má klobúčik svetlo hnedej farby, neprirastený o hlúbik a ten druhý tmavohnedý, menší a prirastený o hlúbik. Obidva sú jedlé a obidva výborné. Smrčkovec český sa po česky roztomilo volá Kačenka česká.

Francúz by povedal- delikatesa!

U nás nie sme zo smrčkov tak na vetvy, no v zahraničí (hlavne vo Francúzsku a Škandinávii) sú v gastronómii veľmi vyhľadávané, hlavne pre svoju zemitú chuť a arómu. Hodia sa k cestovinám, do rizota, k zemiakovým gnocchom, k rybe aj (hlavne teľaciemu) mäsu. Ja ich milujem len tak orestované na masle alebo v smotanovej omáčke. Väčšie klobúčiky sa zvyknú plniť aj mäsovou plnkou alebo foie gras.

Vzácna to surovina

Raz som si v Nórsku objednala tresku s pak choi a polovicou(!) jedného smrčka. Čašník mi smrčok prezentoval, ako by som jedla najdrahšiu hľuzovku, čomu zodpovedala aj cena jedla (asi 80 eur). Je pravda, že cena sušených smrčkov sa môže vyšplhať aj na niekoľko sto eur za kilo (po hľuzovke 2. miesto medzi  najdrahšími hubami), cena čerstvých sa pohybuje okolo 25-40 eur/kg. Takže asi lepšie si ich nazbierať.

Kde rastú smrčkovce

Smrčkovce české (to sú tie tmavšie a s menšími hnedými klobúčikmi) rastú pri vodných tokoch a vlhkých listnatých lesoch (v tej časti lesa, kde pramenia potoky alebo v lužných lesoch). Rady rastú pri vŕbach a osikách a  pod bielo alebo ružovo kvitnúcimi stromami ako čerešne, marhule, divoké jablone, trnky, šípové ruže… Zaujímavosťou je, že rastú len na rovinách a len v hnedom suchom lístí, ktoré ich ale dobre maskuje a pre netrénované oko môže byť problém ich nájsť.

Vitamíny aj minerály

Tak ako všetky huby, aj smrčkovce obsahujú veľa minerálov a stopových prvkov. Smrčkovce navyše vynikajú vysokým obsahom vitamínu D (1 porcia = cca 45% odporúčanej dennej dávky), železa (200% odporúčanej dennej dávky), fosforu (40%) a medi (90%), ako aj veľa prírodných polyfenolov, ktoré sú účinnými antioxidantami. Huby sa odjakživa používali na prevenciu a liečbu rakoviny. Ako hovorila moja babka: smrčkovce sú OK, len ich treba vždy dobre tepelne upraviť  a na smrčky sa nesmie piť alkohol!

Páčil sa vám môj článok? Prečítajte si ich viac alebo si stiahnite zdarma môj e-book: 7 dôvodov, prečo mám rada jedlo a 7 tipov, ako si jedlom život vylepšiť>>

 

 

 

 

Komentáre
  1. adamik ondrej píše:

    v taliansku francuzsku viac cenene ako dubaky ako gurmansky tak i cenovo ja ich pestujem na zahrade kazdu jar mi vyrastu navod jednoduchy v septembri do zahrady prisipem cerstvu borovicovu koru na povodnu kvoru uz mam dobry zaklad 8-10cm

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů