Ako milovníčku jedla, variacu matku dvoch detí a majiteľku dvoch reštaurácii ma neprestáva fascinovať, ako jedlo dokáže tvarovať náš život. Keď som včera navarila svojím deťom pestrofarebnú a nutrične bohatú večeru a namiesto ovácii som dostala kritiku, zistila som 3 veci: 1/netreba mať zbytočné očakávania a brať sa tak vážne 2/ netreba sa tak prehnane snažiť 3/ naučiť deti dobre (vedome) jesť je jedna z najdôležitejších úloh matky. A tak som v rámci psycho hygieny napísala tento článok o MINDFUL EATING – vedomom jedení.
Mindfulness je tradičný budhistický koncept. S priateľkou Zuzkou sme sa minule snažili zadefinovať, čo to presne tá “mindfulness”, plná myseľ je, a strávili sme v diskusii krásne dve hodiny bez konkrétneho záveru (cesta je dôležitejšia ako cieľ, hovoria budhisti). Schopnosť stíšiť sa, skoncentrovať sa, naplno prežívať prítomnú chvíľu bez posudzovania. Schopnosť (asi skôr zručnosť) uvedomovať si všetkými svojimi bunkami, zmyslami aj vedomím, čo sa skutočne „deje“ v našom vnútri aj naokolo. Praktikovanie mindfulness nám prináša (teda aspoň nám dvom) veľa informácii o nás samotných (v škále od znepokojujúcich cez upokojujúce až opojné, ale to už je asi tiež posudzovanie)?! Mindfulness sa dá praktikovať vo všetkých oblastiach života, nielen pri sedení v meditácii. Môj obľúbený budhistický učiteľ Thich Nhat Hanh napísal 2 knižky o “mindful eating”, v preklade o “vedomom, sústredenom jedení”, ktoré ja osobne považujem za najkrajšie knihy o jedle, čo som kedy čítala.
Koncept “Mindful Eating” si ja osobne vysvetľujem takto:
Pre mňa ako majiteľku reštaurácie má jedlo ešte ďalší rozmer, keďže je mojím zdrojom obživy. Preto sa snažím riadiť podľa všetkého, čo som už napísala, a ešte pridávam:
„Mindful eating“ je zručnosť, ktorú sa podľa mňa oplatí naučiť, lebo sa pre nás môže stať obrovským zdrojom kľudu, živosti aj radosti. Ja to naozaj vnímam tak, že jedlo môže byť silným zmyslovým aj duchovným zážitkom a aj vyjadrením postoja k sebe, k ostatným ľuďom aj k našej planéte. Túto zručnosť si môžeme veľmi jednoducho osvojiť tým, že budeme vedomé jedenie pravidelne trénovať, čo je v zásade veľmi príjemné! A môžeme začať hneď teraz ! Ako hovorí môj obľúbený Thich Nhat Hanh, “Eating well is an art. It does not require fancy cooking, but it does require practice and concentration”.
O vedomom jedení v živote 42 ročnej ženy som napísala aj maličký e – book, ktorý je na stiahnutie zdarma tu >>:
Ako predĺžený obed predlžuje náš život (mindful eating a aspekt času) som kedysi napísala tu >>:
Zuzka, veľmi zaujímavý a vyživujúci článok 🙂 Už ako dieťa som milovala spoločné stolovanie s rodičmi. Bol to úžasný čas, kedy sme spoločne v láske a v spokojnosti vychutnávali mamine aj otcove kuchárske dobroty 🙂 Tieto spomienky vyvolávajú vo mne pocity šťastia 🙂
Čím som staršia, tým viac si vychutnávam jedlo s pôžitkom a tiež sa pozorujem, ktoré jedlo mi “robí dobre” a ktoré naopak ma zaťažuje a berie mi energiu.
Páči sa mi tá časť, kde píšeš o zodpovednosti pri vedomom jedení. Áno, jedlo je dar od Boha, prírody..a malo by byť prirodzené, aby sme sa k nemu postavili zodpovedne, aby sme ním neplytvali a poznali naše hranice prijímania jedla.
Ďakujem za článok a rozšírenie poznatkov o vedomom jedení 🙂