Šafran namiesto ópia

„Je to vzácne ako šafran“ alebo „Je toho málo ako šafranu“, hovorievala moja babka. A ako vždy – mala pravdu. Šafran je najdrahšou potravinou na svete, keďže sa kilo predáva za 15 000-30 000 eur/kg. Našťastie do jedla stačí pridať máličko a opojný zázrak je na svete.

Cez Veľkú noc sme boli v Marrakéši. Mojim najväčším zážitkom návšteva bio – farmy na šafran, ktorú prevádzkuje v červenom v údolí rieky Ourika Švajčiarka menom Christine Ferrari. Proste vymenila veľkomesto za bio farmu v pohorí Atlas, doslovne v strede ničoho… A produkuje tam prvotriedny šafran (ktorý sa kvalitou vyrovná tomu iránskemu) za úhľadnú cenu 30 eur/g , t.j.  30 000 eur/kg. V Afganistane sú vraj rozvojové programy, aby farmári namiesto polí s makovicami (na výrobu ópia)  vysádzali radšej šafranové polia. Legálne aj výnosnejšie. Ja som si od Cristine nejaký ten šafran kúpila a dala v našej reštaurácii KOGO na special.

Šafranové panny

Christine mi vysvetlila, že šafran sú vlastne blizny fialovej kvetinky s názvom krokus (krokusov je veľa druhov, ale toto musí byť crocus sativum). Šafran kvitne len 2 týždne (zvyčajne v novembri). Blizny (každý kvet ich má len 3) sa zbierajú  za východu slnka, tesne pred otvorením kvetu, aby si zachovali čo najsilnejšiu chuť aj arómu.  Na 1 kg šafranu je potrebných asi 250 000 kvetov, čo je asi 600 hodín (zvyčajne ženskej) práce. No a potom ich treba poriadne vysušiť… V regióne Oxana medzi Iránom a Afganistanom  vraj môžu šafran zbierať mladé dievčatá – panny do 13 rokov, aby mal šafran čo najčistejšiu energiu. Tak ja neviem… Na tejto farme sa o šafran starali ženy všetkých, všetky mali viac ako 13 rokov, no energia z nich bola nádherná…

 

Niečo na tom šafrane je

Šafran dáva jedlám nezameniteľnú žlto-zlatú, žiarivú farbu, ale hlavne zaujímavú, mierne pikantnú chuť a arómu. A nádych luxusu. Je typickou surovinou mediteránskej kuchyne, kde sa používa do ryže (risotto alla milanese, paella, arancini), do polievok (napr. provensálska bujabéza), v severnej Afrike do tajinu (zelenina a/alebo mäso podusené v špeciálnej hlinenej nádobe kónického tvaru), do dezertov (napr. hrušky na šafrane), no proste všade… Obľúbený je aj v ázijskej kuchyni, kde tvorí dôležitú súčasť rôznych koreninových curry zmesí (spolu s kurkumou, koriandrom, rímskym kmínom a čili). Zo šafranu sa aj varí výborný, ozdravujúci čaj.

Šafran na depku lepší ako…

Vedci zistili, že šafran nám dokáže účinne vylepšiť náladu! Mechanizmus jeho účinku v mozgu je úplne rovnaký ako pri Xanaxe – najznámejšom lieku na úzkosť a depresie, t.j. že scitlivuje receptory mozgu na dopamín a serotonín. Iné výskumy preukázali, že pri pravidelnej konzumácii šafranu sa zlepšuje nielen náš optimistický náhľad na svet, ale aj kognitívne funkcie mozgu. Nehovoriac o tom, že šafran má aj silné antioxidačné a antiseptické účinky, preto sa  používa proti kašľu, bolestiam žalúdka a kožným problémom. A vraj je perfektný na chudnutie: potláča chuť do jedla a ešte aj z tých kíl navyše nemáte depku!  Keď som bola v Butáne,  všetci  budhistickí mnísi v kláštoroch pili šafranový čaj (asi kvôli všetkým vopred vymenovaným účinkom). Šafránová bola aj voda, ktorá sa používala v kláštoroch na posväcovanie. Veď hovorím, šafran lepší ako ópium.

Šafran na zvádzanie lepší ako…

Rôzne kultúry šafranu priznávali rôzne magické účinky (šafran vraj pochádza z Ázie, no niektoré zdroje uvádzajú, že sa pestoval na Kréte už v Dobre bronzovej).  Kleopatra vedela, že šafranový kúpeľ zanechá na jej pokožke vôňu, ktorej neodolá žiaden muž (a hodne to využívala). Ženy šafran dávali do vankúšov alebo varili z neho čaj mužom, aby sa do nich zamilovali. Starovekí Gréci a Rimania šafran rozhadzovali po divadlách, aby pred predstavením vytvorili magickú atmosféru.  No a v stredoveku v Európe bol šafran symbolom  moci a bohatstva,  a tak na každom kráľovskom stole museli byť (všetky!)  pokrmy preliate šafranovou omáčkou.

Šafran je proste opojný, magický, oveľa lepší ako ópium. Myslím, že v arabčine znamená „vlasy anjela“…

 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.