Podľa čínskeho holistického učenia TAO je našim „jarným“ orgánom pečeň a žlčník. Prislúcha im svieža zelená farba a element dreva. Vraj v nich sídlia emócie ako láskavosť, štedrosť a priateľskosť, ale aj hnev (hlavne ten potlačený), agresivita a žiarlivosť. Ich revitalizáciu (a detoxikáciu, aj od tých negatívnych emócii!) po zime môžeme podporiť konzumáciou čerstvých zelených potravín. Preto v KOGO do všetkého mixujeme úplne mladučké výhonky žihľavy (čistý chlorofyl), mladé lístky púpavy (horké, ale veľmi výživné), medvedí cesnak a kvietky podbeľu lekárskeho. Ku každej rybe, dnes napríklad k tuniaku dávame medvedí cesnak, restovaný so špenátom v pomere 1:1 a žihľavou sme naplnili aj naše obľúbené špenátové ravioli (dnes sú to teda žihľavovo-špenátovo-ricottové ravioli).
Na našom dennom kogáckom special som vytvorila sekciu INSALATE (šaláty), ktorá tam zostane až do neskorej jesene…. Ja osobne sa z čistého šalátu nezasýtim, potrebujem k tomu nejakú tú bielkovinu, ideálne aspoň 150 gramov (a chlebík, dezert, kávičku, pred tým polievku, ale ja som naozaj profesionálny jedák….)
Môj najobľúbenejší šalát je z jarných listov s našim domácim údeným lososom a makom (o tom, ako údiť lososa a ako ho využiť v kuchyni píšem tu>>), reďkvičkami, hráškom alebo fava fazuľkami. Tento šalát je fakt ostrý, no ja mám rada výrazné chute, údený losos ich znesie a navyše dresing z jogurtu a tahini pasty šalát zjemní. Recept na šalát z jarných listov s údeným lososom a makom nájdete tu>>
Ak si dáte tento zelený šalát, som si istá, že vás hnev (alebo iné negatívne emócie) okamžite opustia! Veď kto by sa hneval, keď je dnes tak krásne!
PS: Ak by vás učenie TAO zaujímalo, môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť kurzy, na ktoré som sama chodila. Sú výborné revitalizáciu životnej energie, nielen po zime>>
najlepsi jarny detox je trochu hladovat apit vela vody hlad prekladam salatom ked mi hrabne viem schudnut 12 kg mesacne zakladom je salat najlapsie rimsky ma 10x viac vitaminov a mineralov ako bezny listovy