Anglická BBC urobila rebríček “100 najzdravších potravín na svete”. Vraj ho zostavili zostavili viacerí vedci na základe analýzy stoviek prieskumov. Ja osobne rebríčky a všelijaké ankety moc neuznávam, hlavne v niečom takom premenlivom, nekonečne rozmanitom a radostnom, ako je jedlo… Pri každom rebríčku je hlavná otázka: aké budú kritériá? Nutričná denzita, t.j. koľko vitamínov, minerálov a iných mikro/makronutrientov obsahuje potravina na 100g? Alebo komplexnosť nutrientov? Alebo výnimočný obsah nejakého konkrétneho nutrientu? To by sme sa museli dohodnúť, či je pre naše zdravie dôležitejší vitamín C alebo 3-omega mastné kyseliny…
Uznávam, že niektoré potraviny sú nutrične bohaté viac, iné menej…. Ale povedať, že je niečo najzdravšie? To je ako povedať, ktorá žena je najkrajšia na svete… Mimochodom, na svojom blogu zásadne nepoužívam slovné spojenie, že nejaké jedlo je zdravé… Veď kto už vôbec dnes, v záplave toľkých, často protichodných informácií o jedle dokáže povedať, čo je zdravé? Moja babka varila celý život na bravčovej masti (nikdy nezabudnem, ako chutí chleba vo vajci vypražený na masti, je to úžasné!). Potom sme bravčovú masť 20 rokov nepoužívali, lebo vedci tvrdili, že masť je nezdravá. No a teraz bravčová masť zažíva svoj návrat: podľa tohto rebríčka sa umiestnila na priečke číslo 8!
Za najzdravšiu potravinu na svete vedci umiestnili mandle. Tie mám veľmi rada, takže chcem tomu veriť a o mandliach aj čosi napísať. Možno sa na prvý pohľad sa jedná o prekvapenie, ale pri hlbšom skúmaní zistíme, že mandle sú fakt superfood:
Mandle sa u nás tradične jedli k vínu, vypražené na oleji a poriadne posolené. Takéto mandle zásadne chuťovo prevyšovali chuť vína, aspoň teda za socíku… Pamätám si, že moja mama ich najprv naparila, ošúpala a až potom vypražila. Vedci ale dokázali, že ak sa jedia mandle aj so šupkou, ich nutričná hodnota sa zdvojnásobí v porovnaní s tým, ak by ste ich jedli očistené…. Hnedá šupka totiž obsahuje až 20 fytoflavonoidov, napríklad aj katechíny, pre ktoré pijeme zelený čaj.
Najlepšie mandle sú podľa mňa zo Sicílie, kde majú aj najlepší marcipán (skutočný marcipán, z mandlí a cukru) na svete. A ešte zo Španielska, kde sa pestujú okrúhle, tzv. Marcona mandle, ktoré sú ešte šťavnatejšie a vláčnejšie a tak sa trochu približujú makadamovým orechom.
Na záver musím povedať, že mandľovníky sú aj krásne stromy s bielymi kvetmi. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, Garbriel García Márquez, svoju knihu “Láska v čase cholery” začína slovami: “Je to už tak. Vôňa horkých mandlí mu vždy pripomínala osud nenaplnených lások”. Tak z veľmi podobného dôvodu mám mandľovníky (a mandle) rada aj ja.
moja kamaratka liecitelka cinskov medicinov 20 rokov kazde rano ona cela jej rodina su ako narkomani 1 hrst orechov mandli pinii lyzicka medu troska struhanaho tvrdeho syru a zelene listy -rukola salat kapusta medvedi cesnak vsetci su ako trieska a babka v 83 rokoch nepozna osteoporezu toto velmi tvrda latina ale vsetci su vyrovnani a nic ich nerozhodi je to ich sposob zivota a ich jedlo je velmi jednoduche velmi zdrave zabudnite na velke stoly davky minimalne i ked vobec nie su chudobny
mandle su dve vetvy biela sladka ktora sa pouziva na konzumaciu horka ktora sa pouziva v kuchyni na olej a dochucovanie najhodnotnejsia cast mandle je supka ktora obsahuje vitamin k 17 ludovo kyanid supka sa pouziva ako kyanidova bomba v usa sa nevyliecitelne typy rakoviny pankreasu liecie v san diegu na vlastnu zodpovednost uspesnost 60 percent supka je najsilnejsi saponin volnych radikalov takze radsej so supkov