Ako predĺžený obed predlžuje život

Dnes píšem o dĺžke. Predĺžený nos morského predátora – mečúňa, ktorého nám dnes doviezli do KOGA ma inšpiroval napísať o tom, ako predĺžený obed dokáže predĺžiť náš život. Existuje veľa výskumov potvrdzujúcich, že jedlo (a víno) je naším liekom (aj jedom)  a keď sa kvalitne stravujeme, pravdepodobne budeme žiť dlhší aj vitálnejší život.  No a ja tvrdím, že nie je dôležité len TO, čo jeme, ale aj AKO, ako DLHO a s KÝM jeme. Jedlo nie je trojdimenzionálne, podľa mňa má dimenzií minimálne sedem. Dokáže náš život vylepšiť do dĺžky, výšky, hĺbky, vitality, kvality, citlivosti aj radosti. Preto ma tak fascinuje! (Fotku s Daliborom som zvolila preto, lebo muži žijúci v manželstve vraj žijú ešte dlhšie).

Kľúčový faktor času

Som presvedčená, že ak si predĺžime svoj čas na jedlo, predĺžime si aj život, takže v konečnom dôsledku toho stihneme viac. Neušetríme nič tým, že na obed do seba niečo na rýchlo nahádžeme (bagetu v robote pred klávesnicou) a večeru vybavíme pizzou pred telkou.

Taliani majú príslovie: „Al tavolo, non si invecchia mai.“ Pri stole nikdy nezostarneš. Jedia kvalitnú mediteránsku stravu, pri večeri sa stretávajú celé rodiny a nikdy sa pri jedle neponáhľajú. Nečudo, že na Sardínii žije najvyššia koncentrácia 90+ ročných mužov na svete.

Jedlo a modlitba

Keď som bola dieťaťom a chodila som k babke na prázdniny, museli sme sa pred každým jedlom pomodliť. Postaviť sa všetci okolo stola, stíšiť sa, pozrieť sa na (jednoduché no vitálne) jedlo na stole a poďakovať za tieto dary. Lebo jedlo je skutočným darom pre naše telo, dušu aj medziľudské vzťahy. Keď sme si to uvedomili, jedli sme pomalšie, vnímavejšie, dlhšie.  V súčasnosti sa na to používa slovo „vedomejšie“, ale vlastne nič nové pod slnkom..

Čas nad zlato

A opäť, všetci z výskumov vieme, že keď sa pri jedle neponáhľame a jedlo poriadne prežujeme, sliny si urobia svoju prácu, ľahšie ho strávime a získame z neho oveľa viac živín. Viac živín znamená dlhší život (živina je zo slova život). Vždy, keď jem, predstavujem si, ako prijímam energiu a čím dlhšie jem, tým viac života do seba vlievam… No a potom tie živiny na duševnej úrovni. Vyživujú a život nám predlžujú tie vzťahy, ktoré pri jedle kultivujeme.  Vzťah samého k sebe aj vzťahy s inými ľuďmi.

Matematika času

Jedlo nám robí obrovskú službu – „núti“ nás každý deň tráviť čas so sebou a ak chceme, tak aj so svojimi milovanými. Keď prijmeme fakt, že náš život je časovo obmedzený a do konca života nám zostáva určitý presný počet jedál t (po dnešnom obede už len t-1, po dnešnej večeri t-2), tak ja už nechcem premrhať ani jedno jedlo a každé jedlo si chcem (s niekým pre mňa mimoriadnym) poriadne dlho vychutnať! Ale – ak tvrdím, že dlhé a vedomé jedenie nám život predlžuje, tak by sme to mohli rátať tak, že každým obedom si život neskrátime, ale naopak predĺžime o t+1…Matematika jedla je fascinujúca…

6 +1 budhistických zamyslení 

Dopriať si na jedlo dosť času by sme mali učiť už naše deti. Môj obľúbený budhistický autor, Thich Nhat Hanh odporúča, aby sme s našimi deťmi praktikovali pred každým jedlom týchto 6 zamyslení:

  1. Toto jedlo je darom celého vesmíru: Zeme, nebies, dažďa a slnka.
  2. Ďakujeme ľuďom, ktorí vyrobili toto jedlo, hlavne farmárom, obchodníkom, kuchárom (mamičke, ktorá ho navarila).
  3. Na tanier si naložíme presne toľko jedla, koľko sme schopní zjesť.
  4. Budeme jedlo pomaly prežúvať, aby sme si ho mohli poriadne vychutnať.
  5. Toto jedlo nám dáva energiu, aby sme mohli viac milovať a chápať druhých.
  6. Jeme toto jedlo, aby sme boli zdraví a šťastní a aby sme v rámci našej rodiny aj komunity mohli žiť v láske. Ja mám radšej číslo 7, takže je pridávam ešte jedno:
  7. Vnímame, ako jedlo fantasticky vonia, chutí, vyzerá a ako sa po ňom budeme cítiť zdravší, spokojnejší a radostnejší!

Viac mojom pohľade na to, ako si z jedla urobiť zdroj (obrovského) potešenia a životnej energie nájdete v mojej e-knižočke zdarma: 7 dôvodov, prečo mám rada jedlo a 7 tipov, ako si jedlom život vylepšiť>>. 

Komentáre
  1. adamik ondrej píše:

    nie je hambou nehat si zabalit nedojedene jedlo je hlupe a neuctive ho vyhadzovat od hladu na slovensku nikdo neumrel osobne som zlikvidoval 120l chladnicku na 60 l menej a cerstve plna velka chladnicka je lenivost pani domacej

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů