Ste sardinista?

Ste sardinista, alebo srandista? Ale oboje? Ja sardinistkou určite som. Pripájam sa k aktivistom, ktorí propagujú konzumáciu sardiniek, v reštauráciách aj v domácnostiach. Títo ľudia z Ameriky sami seba nazvali „sardinisti“,  pretože považujú sardinky za znovu – objavený superfood. A to bez srandy.

Socíkovský superfood

Sardinky sme ako deti jedli všetci. Ťažko uveriť, že niečo tak relatívne lacné a (ešte aj za socíka) ľahko dostupné môže byť také výživné. Ale je.

Sardinky obsahujú (zo všetkých rýb) najvyššiu koncentráciu 3-omega mastných kyselín (100g = 65% dennej potreby, navyše vo výhodnom pomere so 6 omega mastnými kyselinami) obrovskú dávku vitamínu B12 (100g=340% dennej potreby), selénu(87%), fosforu(65%) a vitamínu D(45%). Hlavne v krajinách ako naša, kde v zime chýba slnko, vitamínu D nikdy nie je dosť. Sardinky sú na začiatku potravinového reťazca (oni samé sa živia len planktónom) a vďaka krátkemu životnému cyklu sa v nich nestihnú usadiť nečistoty z mora (napr. ortuť). Ďalší dôvod, prečo ich jesť aspoň raz týždenne!

Sardinky z konzervy vďaka Napoleonovi!

U nás sa sardinky dajú zohnať väčšinou konzervované v oleji alebo vo vlastnej šťave, a to vďaka Napoleonovi Bonapartemu. Napoleon počas svojich vojen čelili veľkému problému – ako efektívne nakŕmiť svoje vojská. A tak v roku 1795 vyhlásil verejnú súťaž s odmenou 12 000 frankov pre toho, kto vymyslí, ako zakonzervovať potraviny. Plechovú konzervu nakoniec vymyslel Francúz Nicolas Appert v roku 1806 a jednou z prvých potravín, ktoré sa takto pre vojakov uchovávali, boli práve výživné sardinky! Otvárač na konzervy vymyslel až o 30 rokov neskôr, takže konzervy si vojaci museli otvárať bajonetmi!

Prečo nám chutia sardinky

Keď sme boli na dovolenke pri Marbelle, čerstvé sardinky tam grilovali na drevených paliciach priamo na piesku na pláži, ako môžete vidieť na mojej amatérskej fotke. Proste chutný, lacný, plážový streetfood… Vôbec neboli mastné, možno len na prvé zahryznutie, potom boli veľmi príjemné a chrumkavé. Podávali ich len tak so šalátom, grilovanými rajčinkami a bielym chlebom.

Sardinková nátierka na bielom chlebe (na večeru 3x do týždňa) bola hlavným dôvodom, prečo som milovala chodiť do pionierskych táborov. To fakt. Teraz už viem, že to bolo preto, lebo sardinky obsahujú nesmierne veľa 5. chute – tzv. umami.

Čerstvé grilované sardinky, aj tie z konzervy, chutia najlepšie pokvapkané citrónom, s cibuľkou a bielym chlebom. Sú však aj iné možnosti, ako si ich vychutnať. Moje praktické rady a návody, ako jesť celý rok sardinky (konzervované), nájdete tu>>

Recept na sardinky (grilované alebo z konzervy), podávané na bruschette s restovanými cherry rajčinkami, paprikami, feniklom a šafranom  budeme mať v Kogu v stredu na special, kedy tu aj zverejním náš recept!

Sardinky pre trvalú udržateľnosť

Jesť sardinky je ohľaduplné aj k našej matke Zem. Na 1 kg tuniaka (tiež veľmi bohatého na 3 –omega mastné kyseliny) musí tuniak zjesť až 7 kg sardiniek. Nakŕmiť ľudstvo sardinkami je teda efektívnejšie ako nakŕmiť  nás tuniakom, navyše sardiniek v našich oceánoch stále pláva dosť, pričom tuniakov  vo svetovom meradle ubúda. Preto sardinisti odporúčajú okrem tuniaka a divokého lososa získavať 3 omega mastné kyseliny aspoň raz týždenne zo sardiniek.

Sardinky a 3-omega mastné kyseliny

Takže vedci tvrdia, že je by sme minimálne 2x týždenne mali jesť 180g porciu ryby s vysokým obsahom 3-omega mastných kyselín:  sardinky, tuniaka alebo divokého(!) lososa, pretože sú extrémne dôležité pre naše zdravie.

3 omega kyseliny pomáhajú zlepšovať náladu, predchádzať duševným chorobám (hlavne depresii) a bojovať proti všemožným zápalom v tele (good bye bolesť kĺbov), astme, ADHD a strate pamäti. Sú extrémne dôležité pre rozvoj (hlavne detského) mozgu (aj vám dávali ako deťom rybí olej?). Najslávnejšie sú však pre svoju schopnosť chrániť naše srdce a celý kardiovaskulárny systém (okrem iného znižujú cholesterol).

Nazývame ich aj esenciálne, pretože sú pre náš život nevyhnutné. Musíme ich prijímať z potravy, lebo naše telo si ich nevie vytvoriť samo, pričom oveľa efektívnejšie si ich vie spracovať zo živočíšnych ako rastlinných zdrojov (áno, najviac 3-omega mastných kyselín je v ľanových semiačkach, ale kto by ich jedol, keď môže dať šťavnaté sardinky?

Sardinky ako matematický algoritmus

Mňa ešte fascinujú sardinky z matematického a lingvistického hľadiska. Sardinky sa zásadne pohybujú v húfoch podľa presného matematického algoritmu, ktorý je už roky predmetom vedeckého skúmania. Vraj musí prísť k nejakému kritickému nahromadeniu energie, aby húf sardiniek zmenil svoj smer (alebo sa musí blížiť tuniak). V angličtine na húf sardiniek existuje dokonca samostatné slovo: a shawl of sardines (keď je húf delfínov, je to „school of delfines“, keď je kŕdeľ vtákov, je to „flock of birds“, keď je veľa škrečkov, je to „horde of hamsters“, keď je stádo dobytka, je to  „herd of cattle“, keď je veľa mravcov, je to „army of ants“, a keď je to svorka vlkov, je to „rout of wolves“). A ako sa povie, kde je niekde veľa ľudí? Stádo, armáda, húf, svorka alebo skupina? To závisí od toho, ako sa správajú…Mne sa pre skupinu ľudí najviac hodí slovo „partia“, znie to tak pozitívne…

Takže po tom, čo som takto sardinky takto opísala zo všetkých možných uhlov, patríte už do mojej partie a ste sardinisti?

 

Komentáre
  1. adamik ondrej píše:

    pred sardinkami su este vykonnejsie nie sardinky ale sardely specialisti su na to kalabristi top rodinne firmi od nahodenie siete po spracovanie nesmie prejst cas 2 hodiny tieto sardely su najhodnotnejsie a obsahuju najmenej soli sardinky su dnes ohrozenim druhom ochranari dnes zacinaju ochranovat male druhy ryb ktorych tuk je hlavnym zdrojom krmiva umelych chovov 96 percent spotreby morskych plodov a ryb je dnes umelo chovenych divoke ryby sa stavaju luxusnym jedlom chces zachranit divoke ryby konzumuj divoke ryby nebude dopyt po lacnych nezdravych rybach

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.