Raja – ryba s (anjelskými a chutnými) krídlami

Nielen vtáci majú krídla, aj niektoré ryby, napríklad RAJA. Niektoré ryby chutia omamne ako trošku vyúdená, papriková slaninka, ako napríklad RAJA. Už jej názov hovorí, že po jej konzumácii zažijete RAJ….

 

Takže raja: áno, je to tá plochá ryba v tvare šarkana (aj so špagátom = chvostom), ktorú vám niekedy nechajú hladkať v morskom akváriu.

Raje majú veľké plutvy (krídla), ktoré im umožňujú pohybovať sa ladným pohybom po morskom dne, kde hľadajú svoju potravu – malé rybičky a krevety. Niektoré druhy rají rodia živé rybičky (k oplodneniu dochádza v tele raje), niektoré vedia vystreliť elektrický výboj a niektoré majú na hrote jedovatý hrot, ktorý dokáže človeka zraniť (nie usmrtiť). Každopádne všetky dokážu sa svojou farbou dokonale prispôsobiť okolitému prostrediu, hlavne teda morskému dnu, kde sa vyskytujú najviac a odkiaľ poľujú na svoju korisť.

Plutvy raje na tanieri

Z raje sa jedávajú len plutvy = krídla (a ešte pečeň a líčka), ktoré obsahujú veľké, ploché, chrupavkovité kosti, z ktorých sa jednoducho oddeľuje svetlo ružové mäso vo veľkých vločkách. Asi taký pocit, ako keď krájate kvalitnú mozzarellu alebo špagetovú tekvicu. My krídla raje servírujeme aj s kosťami, pretože pri tepelnej úprave sa do mäsa vyleje trochu kolagénu z kostí a mäso zostane šťavnatejšie. Porcia raje u nás obsahuje krídlo s hmotnosťou asi 0,5 kg, čo po vykostení predstavuje asi 250g čistého mäsa (na fotke je krídlo raje s hmotnosťou 1,5 kg, ktoré je asi z 5 kg ryby).

Ako pripraviť raju

Chuť raje je veľmi delikátna:  trošku po bielej špargli, trošku po vyúdenej, paprikovej slaninke a zanecháva trochu metalickú dochuť. Vonia sladko po práve dovarených zemiakoch, vanilke a muškátovom oriešku. Tým, že je mäso nízkotučné a pevné, je dôležitá správna tepelná úprava, aby mäso nezostalo želatínové alebo lepivé. Ale ak sa upraví správne, je až hodvábne jemné! Ja si myslím, že najlepšia úprava raje je na pare alebo pošírovaním. Tak ju robíme v Kogo aj my – pošírujeme ju na panvičke v rybacom vývare a podávame ju s kaparami, olivami a cherry rajčinami orestovanými na masle, pretože táto príloha pridá mäsu ďalšiu šťavnatosť…

Pre tých, čo riešia kalórie a vitamíny

Raja je ryba s najnižšou kalorickou hodnotou vôbec (len 64 kcal a 0,4 g tuku na 100g). Pre porovnanie: morský čert má 66 kcal,  pražma 89 kcal, kambala 95 kcal, morský čert 100 kcal a tuniak „až“ 128 kcal! A obsahuje veľa vitamínov a minerálov: 250 gramová porcia kambaly vás obohatí o vitamín B12 (263% odporúčanej dennej dávky), B6 (40%), B2 (30%), B3 (24%), fosfor (45%) a jód (24% odporúčanej dennej dávky).

Mňa raja vždy vyživí a obohatí, na fyzickej aj zmyslovej úrovni! Raja je proste ryba s (anjelským a chutnými) krídlami, pretože je z RAJa!

 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů