Prečo milujeme divoké ryby

S Daliborom sme už dávno urobili rozhodnutie, že v Kogu budeme ponúkať len divoké ryby, ktoré svoj život prežili voľne v moriach a oceánoch a nie ryby farmované. Lebo veríme, že ich energia aj nutričná hodnota je proste lepšia a my chceme len to najlepšie.

Divokosť – WTF?

Znie to zvláštne – rozdeľovať ryby (brokolicu, ženy) na divoké a nedivoké. Veď divokosť, obrovská chuť do života, nespútanosť, prirodzenosť by predsa mali byť predsa všetkým živým bytostiam vlastné. Napokon aj tým farmovaným rybám, žijúcim „v zajatí“. Tak prečo sú v 21. storočí divoké ryby také vzácne, že ich musíme prácne zháňať a platiť za ne 2x viac ako za tie chované?

Na živote (aj smrti) záleží

Veríme, že ryby majú niečo ako „vedomie“ alebo „dušu“, a ak žijú v zlých, obmedzujúcich podmienkach, sú jednoducho nešťastné (rovnako ako ľudia). Veď si precíťte ten rozdiel: buď ste ryba, ktorá voľne, rýchlo, nespútane pláva v oceáne, živí sa prirodzenou a pestrou potravou…Alebo ste ryba, ktorá celý život prežije v obmedzenom priestore, nasáčkovaná v sieťach, živíte sa prevažne granulami (a výkalmi svojich bratov a sestier) a aby ste neochoreli, dávajú vám lieky..  A aby vaše mäso nemalo čudnú farbu, ešte aj farbivá…

Nutričná a energetická hodnota

No a šťastný život divokých rýb sa potom musí zákonite prejaviť aj na kvalite ich mäsa – na jeho energetickej aj nutričnej hodnote. Divoké ryby obsahujú zvyčajne oveľa menej tuku (viac plávajú), no oveľa viacej živín (pestrejšia a kvalitnejšia strava), hlavne proteínov, vitamínov a minerálnych látok (fosforu, vápnika a i.) Napriek tomu, že celkovo obsahujú menej tuku, majú viac zdraviu prospešných 3 a 6 omega mastných kyselín (za to zase môže tá pestrá strava). A z mojej skúsenosti sa divoké a farmované ryby líšia aj vzhľadom – divoké majú zvyčajne atletickejší tvar a výraznejšiu farbu a hlavne: chuťou! Najväčší rozdiel cítiť pri morskom vlku (biela ryba) a samozrejme pri lososoch, o čom som napísala osobitnú brožúrku: King salmon brochure>>

Prečo sa bojíme chorôb a zlej výživy

Veľkým problémom chovaných rýb sú choroby a parazity. Naši rybári z Francúzska aj Aljašky hovoria,  že najväčšou pohromou pre rybára je, keď sa roztrhne sieť s farmovanými rybami, lebo vtedy „choré“ ryby odplávajú do oceána a nakazia aj tie zdravé…Tým, že sa ryby chovajú vo veľkých počtoch na malom objeme, narážajú na seba, navzájom konzumujú seba aj svoje výkaly, sú proste viac náchylné na choroby aj parazity.

Najlepšie prírodné antibiotikum

No a potom tá kvalita stravy je pre ryby kľúčová – väčšinou sa kŕmia granulami, v ktorých sa nachádzajú pesticídy, herbicídy, geneticky modifikované potraviny…. Farmovaným lososom sa tradične do granúl pridávali aj antibiotiká, ktoré ale na vírusové ochorenia nezaberali. No Nóri prišli na to, že schránky kreviet (ktorými sa bežne živia divoké lososy) obsahujú astaxantín, silný antioxidant a silné prírodné antibiotikum, a tak začali svoje lososy kŕmiť pomletenými schránkami kreviet. Ich strava sa veľmi priblížila zdraviu tých divokých a ich zdravie sa výrazne zlepšilo.

Treba ale objektívne povedať, že vyspelé rybárske krajiny na čele s Nórskom sa snažia o tzv. bio farmovanie. Umožňujú rybám väčší „výbeh“ (asi by sa to malo volať „výplav“) a snažia sa ich kŕmiť aj prirodzenou stravou.

More je všade rovnaké?

Veľkým problémom pri rybách všeobecne je, že moria a oceány sú v súčasnosti sú veľmi  znečistené. Hlavným strašiakom je toxická ortuť a karcinogénne  PCB – polychlórované bifenyly.  Prieskumy však ukazujú, že divoké aj farmované ryby majú rovnako vysoký obsah ortuti a tie divoké priemerne 8x nižší obsah PCB. Takže v tomto kontexte sú zase tie divoké na tom lepšie!

Aké divoké ryby máme v KOGO my

S Daliborom sa nám po dlhom hľadaní podarilo nájsť rybárov, ktorí pre nás lovia divokého lososa King Chinooka (Aljaška), divokého žltoplutvého tuniaka (Maledivy) a divokých morských vlkov (Bretónsko, severné Francúzsko).  Dovážame si ich bez zbytočných sprostredkovateľov a sami si ich v Kogo aj porcujeme, a tak máme nad ich kvalitou plnú kontrolu. Tieto ryby sa snažíme mať k dispozícii v Kogu stále, aj keď – ak je zlé počasie alebo konštelácia a ryby sa jednoducho nepodarí uloviť, tak nemáme…No a dopĺňame ich aktuálnou ponukou rýb, ktoré sa naopak vyloviť podarí – kambaly, morské jazyky, raje, ružové pražmy… Je pravda, že divoké ryby sú drahšie ako tie farmované. Veľa ľudí nás od predaja takýchto rýb odhováralo,  no my bohužiaľ už nevieme inak. Nezamýšľame sa nad spoločenskou únosnosťou tohto nášho rozhodnutia… My chceme Bratislave ponúknuť to najlepšie…

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.