Medvedí cesnak v kuchyni

Ako zapojiť medvedí cesnak>> do svojho kuchynského života? Ľúbostný život – to neviem, či vylepší, ale kuchynský život určite. Tu je niekoľko mojich tipov:

  • Praženica: Nakrájajte medvedí cesnak asi na 3 cm pásiky, poduste na panvici a nalejte naň vajíčka rozšľahané s troškou smotany. Výživný upgrade mojej milovanej praženice.
  • Do nátierky: Nakrájajte, poduste ho krátko na panvici a zmiešajte s tvarohom, syrom Lučina alebo mäkkým kozím syrom. Raňajková nátierka je na svete.
  • Ako špenát: Poduste medvedí cesnak spôsobom, ako by ste podusili/použili špenát, a podávajte ich spolu, najlepšie v pomere 1:1. My v Kogu napríklad dávame restovaný medvedí cesnak a špenát ako prílohu k rybe alebo jahňacím kotletkám.

  • V šaláte: Pridajte medvedí cesnak do akéhokoľvek listového šalátu, ktorý chutí pozoruhodne dobre:
    • s orechmi, mandľami>> alebo píniovými orieškami
    • so sladkým ovocím, napr. figami, sušenými hrozienkami alebo pomarančmi.

U nás v Kogu je najobľúbenejší šalát z medvedieho cesnaku (listový šalát a medvedí cesnak je v pomere 1:1) s grilovaným kozím syrom, opečenými vlašskými orechami, figami a medovo- horčicovým dresingom (med a dijonská horčica 1:1) alebo robíme arabský šalát z medvedieho cesnaku a jarných šalátových listov s grilovaným kuraťom, mätou, koriandrom, feniklom a čili a pomarančovo- šafranovým dressingom.

  • S quinou: Uvarte si quinou v zeleninovom vývare.  Primiešajte do nej restovaný medvedí cesnak (môže byť aj so špenátom), ochuťte pestom z medvedieho cesnaku, posypte opečenými mandľovými lupienkami a parmezánom.
  • Nasekajte všade: Pokrájajte medvedí cesnak na tenučké plátky (cca. 0,5mm) a posypte nimi čokoľvek, napríklad zeleninovú alebo kuraciu polievku, maslový chlebík, cestoviny…
  • Pesto z medvedieho cesnaku: Je to najlepší spôsob, ako si udržať tento zázrak prírody do ďalšej sezóny. Vydrží v chladničke (na vrchu má byť 2 mm vrstva olivového oleja) aj rok. Výborne sa hodí na ochutenie polievok, cestovín, na chlebík… Recept na pesto z medvedieho cesnaku nájdete tu>>:

Dávajte pozor, že cesnak má v listoch menej vody ako napr. pór, takže sa skôr priškvarí. Aj keď je u nás zvykom jesť z medvedieho cesnaku hlavne mladé listy (do 10cm, tie sú aj najchutnejšie), jedlé sú aj biele kvety aj cibuľka, takže ho spokojne môžete spotrebovať celý.

Komentáre
  1. Magda Dumanova píše:

    Zuzanka dakujem za tieto recepty, su vynikajuce. Hlavne za recepty s teraz velmi aktualnym medvedim cesnakom.

  2. Zuzana Gergelova píše:

    Ďakujem za feedback, Magduška!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů