Langustínky ako morské panny – elegantné, magické a zaručene vám popletú hlavu!  

Určite ste si všimli, že naše akvárka v KOGU aj v D.Steakhouse zmenili dočasne obyvateľov. Kraby momentálne potrebujú čas a kľud na rozmnožovanie, a tak nám z Nórska poslali čerstvé a živé langustínky. Ja osobne sa teším, že namiesto tak trochu monštróznych krabov>>: máme teraz oveľa fotogenickejšie langustínky, mne v mnohých aspektoch pripomínajúce „morské panny“. Video si môžete pozrieť tu: Video langustinky>>:

Čo sú langustínky/morské panny? 

Luxusne vyzerajúce, elegantné, dlhé a štíhle morské tvory, ktoré vyzerajú ako (oveľa atraktívnejšie) sesternice homárov, a aj sa volajú Norwegian lobsters (nephros norvegicus). Žijú hlboko na morskom dne a normálnemu smrteľníkovi sa ich len málokedy podarí zočiť. Ak už má to šťastie, zvyčajne ho očarí ich žiarivá, oranžovo – ružová farba a červeno – biele, pásikavé klepetá. Ako všetky divoké tvory, neznášajú, keď ich niekto stresuje alebo obmedzuje. Preferujú špeciálne, jemné a úctivé zaobchádzanie. Preto ich aj z Nórska musíme transportovať po jednom v naozaj veľkom „kufríku“. Ak by boli v nepohode, odrazilo by sa to negatívne na ich chuti, čo by naozaj bola škoda…

Ich chvosty sú proste magické

Atraktivita langustíniek aj morských panien spočíva v ich chvostoch.  Jemné, biele, šťavnaté chvosty langustíniek majú zaujímavú nasladlú chuť, za čo môže špecifická kombinácia proteínov (podobne ako v kráľovskom krabovi>>🙂  Oproti homárom sú šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, oproti krevetám sú sofistikovanejšie a hodvábnejšie. Pre langustínky, homáre, krevety aj kraby platí, že čím z chladnejšieho mora, tým sú chutnejšie. Studená voda morskú pannu proste zušľachťuje.  Ich magická chuť sa ešte viac rozvinie, ak ich jete úplne čerstvé, tesne po vylovení z mora, najlepšie pri západe slnka. Ak sú fakt čerstvé, voňajú ako čisté posteľné prádlo, ktoré ste sušili na slnku a morskom vánku. Povedala by som, že sú ako morská pena, na ktorú sa práve zmenila „sladká“ morská panna!

Morské panny len v Európe

Langustínky žijú len v európskych moriach: v severovýchodných častiach Atlantického oceánu pri pobrežiach Írska, Nórska, Islandu a Holandska, nachádzajú sa aj na juh od Portugalska a len v niektorých (severných) častiach Jadranského mora. Najobľúbenejšie sú v Španielsku, kde sa volajú CIGALAS a nezaobíde sa bez nich žiadna poriadna paella alebo zarzuela – výdatná polievka z morských plodov. Takúto zarzuelu sme jedli v reštaurácia Can Culleretes v Barcelone (viď foto).

V Taliansku sa volajú SCAMPI, pričom najčastejšie sa jedávajú na cestovinách alebo ako Scampi alla Busara – v mierne pikantnej rajčinovej omáčke. V michelinovskej reštaurácii Da Fiore v Benátkach ich predávajú obalené v neprerastenej bravčovej slaninke (lardo), len tak rýchlo opečené na grile, a je to naozaj niečo, čo vás zasiahne do hlbky vašej duše. Vo Francúzsku sa volajú LANGOUSTINES (len v Bretónsku sa volajú écrevisse de mer) a jedávajú sa najčastejšie len tak uvarené a namáčané do dijonskej majonézy. Bez langustíniek sa vo Francúzsku nezaobíde žiaden poriadny Plateau de Fruits de Mer! (viď foto z Paríža). A tu je ešte jedna magická vlastnosť – na jedlo stačí len jedna langustínka, no jeho kvalita sa výrazne zlepší!

Morské panny – kedysi odpad, dnes poklad

Ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia boli langustínky (u nás známe aj ako cisárske garnáty z nemeckého „Kaisergranat“) považované za neatraktívny „by product“ pri výlove iných rýb a morských plodov. Neatraktívny? Asi sa rybárom zdali veľmi malé, hlavne tým škótskym, a tí ich hádzali späť do mora (ich ďalšie meno je odvtedy Dublin Bay prawns). Jedného dňa ich však ochutnali a definitívne podľahli ich čaru! Ani náhodou si ich nepomýľte s krevetami! Langustínky v žiadnom prípade nie sú ani shrimps, ani prawns. Morské panny aj langustínky sú vždy divoké a chytiť ich je veľmi zložité. Dokážu to len veľmi, veľmi schopní rybári a len do košíkov na morskom dne podobných tým, do ktorých sa chytajú homáre. (Inak, vedeli ste, že krevety sú potencionálne najviac toxickým seafoodom vôbec, hlavne ak pochádzajú z teplých morí a ázijských krajín ako Bangladéš, Indonézia lebo Čína?  Tieto krevety, pokiaľ nie sú divoké, zvyčajne obsahujú veľmi veľa baktérií a proti nim bojujúcich antibiotík, bez ktorých sa na farmách proste nedajú vychovať).

Ako morskej panne prejaviť úctu

Opantali vás langustínky/morské panny svojou luxusnou krásou? Raz za čas si ich môžete dovoliť! A ako im prejaviť svoju vďaku a úctu?>>: Tak, že ak ich už budeme jesť, tak len tie, čo boli vylovené tým najlepším a najšetrnejším spôsobom a aj ich v kuchyni boli pripravené tým najlepším a najšetrnejším spôsobom. Ak si langustínky neviete dopriať  čerstvé (na Slovensku len v KOGO), kúpte si ich zamrazené a pomaly ich nechajte rozmraziť v chladničke na nerezovom podnose. Nikdy ich neotvárajte a ešte zamrznuté nenamáčajte do vody v kuchynskej výlevke. Niekedy sa z langustíniek predávajú len ošúpané, zamrazené chvosty. Chvosty sú magické, ale neošúpané… Tam by som bola veľmi opatrná. Ja osobne si myslím, že ani krevety, ani langustínky by sa nikdy nemali tepelne upravovať inak ako vo svojich schránkach, ešte aj s hlavou, a nikdy viac ako 5 minút. Ich mäso je veľmi jemné a šťavnaté, a keď ho ošúpete a dáte na panvicu takéto obnažené, vytečie z nich všetka šťava a zostanú žuvačkové! A morská panna predsa musí byť juicy!

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.