Svieži šalát s údeným lososom a makom

Tento šalát patrí k mojím najobľúbenejším, lebo oslavuje svieže, zelené jarné suroviny, a na jar treba (aj podľa Tao) jesť veľa zelených potravín>>. Medvedí cesnak, pažítka aj reďkvičky sú chuťovo ostré, ale údený losos to znesie. Len aby ste to zniesli aj vy! Protiváhou k nim je pre šaláty nezvyčajná, no pre Slovensko typická surovina – mak!

Potrebujeme:

Na  2 naozaj veľké šaláty:

  • 100g jarných listových šalátov a byliniek (napr. rukola, poľníček, medvedí cesnak>>, jarné púpavové listy, žerucha, úplne mladá žihľava, hladkolistá petržlenová vňať, pažítka)
  • 1 zväzok jarných reďkvičiek
  • 100g hrášku (ideálne je, keď je čerstvý, mladý a sladký, ale môže byť aj mrazený) alebo mrazených fava fazuliek
  • 1 uhorku
  • 2 PL maku (modrého, nemletého)
  • jedlé kvety na ozdobu (na fotke sú modré borákové kvety, ktoré chutia podobne ako uhorka)
  • 160g čo najkvalitnejšieho údeného lososa>>

Na krémový dresing:

  • 2 PL ryžového octu
  • 1/2 PL wasabi pasty alebo wasabi prášku (buďte opatrní, medvedí cesnak a reďkvičky sú už aj tak dosť ostré)
  • 1 PL tahini pasty (pasta zo sezamu)
  • 4 PL plnotučného jogurtu
  • soľ, korenie (ale pozor, údený losos je už aj tak dosť slaný, tak nebude netreba veľa soli, možno žiadna)

Šalát bez dresingu by vyzeral sucho a smutne (ako vidíte na obrázku nižšie…)

Postup:

  1. Uvarte mrazený hrášok (alebo fava fazuľky) takmer do mäkka, prudko schlaďte vo vodnom kúpeli, nechajte odkvapkať.
  2. Umyte reďkvičky a nakrájate na čo najtenšie plátky.
  3. Ošúpte uhorku a nakrájajte ju na čo najtenšie a najdlhšie plátky.
  4. Natrhajte na tanier šalátové lístky, položte na ne hrášok/fava fazuľky, reďkvičky aj uhorky (ak sa vám podarí, uhorku zatočte do špirálok ako na obrázku).
  5. Posypte makom.
  6. Na vrch šalátu rozložte údeného lososa, nakrájaného na čo najtenšie plátky.
  7. Hotový šalát zalejte dresingom, ktorý ste pripravili zmiešaním všetkých surovín na dresing.

Tak dúfam, že vám bude šalát chutiť! Ja osobne sa nepovažujem za dobrú kuchárku, skôr za milovníčku jedla (a života).  Tak trochu „náhodou“ som sa stala majiteľkou dvoch reštaurácii, a teraz sa jedlom aj živím…Môj príbeh si môžete prečítať tu>> a môj e-book na stiahnutie zdarma nájdete tu>>

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.