Cous cous trapanese

Trapanese nie je v taliančine slovo pre trapné jedlo… Slovo trapanese označuje, že pochádza zo sícílskeho mesta Trapani. V provincii Trapani, konkrétne v meste San Vito lo Capo, sa každoročne v septembri (už 20 rokov!)  koná aj veľký, medzinárodný, týždeň trvajúci Cous cous festival. Týždeň varenia, koncertov a zábavy. Z toho je jasné, že toto jedlo arabského pôvodu sa na Sicílii teší veľkej obľube.

Ako sa jedáva kuskus

Pamätám si presne ten moment, keď som tento kuskus po prvýkrát jedla. Kde inde – v “jednoduchej” reštaurácii v Trapani. Na hlbokom tanieri mi doniesli štavnatý a pritom sypký kuskus s množstvom kalamárov, kreviet, mušlí a kúskov rôznych rýb. Vedľa taniera položili “omáčnik” s rybacím vývarom, ktorý som si mala podľa vlastného uváženia na kuskus nalievať.

Ale aký to bol vývar! Silný ako sicílske slnko, slaný ako sicílske more a zároveň sladký ako sicílsky život… Bol proste omamný, a odvtedy som hľadala recept, ako tento legendárny trapanský kuskus napodobniť. A teraz ho (myslím) konečne viem: vývar musí byť zo šafránu>> a rôznych morských, ale aj červených rýb (my sme dali red snappera) a zahustený bottargou a mandľovou múkou>>.

Superfood?

To ma privádza k myšlienke, že podľa (už niekoľko krát spomínaného prieskumu BBC) sú najzdravšou potravinou na svete mandle>> a piatou najzdravšou (a najvyššie zo živočíšnych potravín) je červená ryba s názvom red snapper (pre nezvyčajne vysoký obsah kvalitných bielkovín a 3 omega mastných kyselín). Takže v tomto kontexte je náš cous cous vlastne veľmi chutným superfoodom! Som si istá, že v tieto chladné dni vás poriadne vyživí aj zahreje…

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů