Cesnak s medveďou silou

Tak tu máme konečne jar. Všetko začína pučať, kvitnúť, voňať, slnko rozprestierať svoje žiarivé lúče…. Život začína prýštiť v každučkej (rastlinnej aj živočíšnej) bunke. A máme sezónu medvedieho cesnaku. Výživné, prudko zelené a omamne voňajúce listy dobývajú naše kuchyne.

Medvedí cesnak vs. cesnak

Všetci vedia, že cesnak je veľmi zdravý, no medvedí je ešte zdravší. Obsahuje viac 400(!) zdraviu prospešných látok! V porovnaní s „obyčajným“ cesnakom má ešte vyšší obsah fytoflavonoidov a polyfenolov, hlavne polyfenolu kemferolu so sexi vzorcom C15H10O6, ktorý sa zaoberá zabíjaním rakovinových buniek a ide mu to dobre. Tiež má asi 20x vyšší obsah látky s názvom adenozín, ktorá hrá dôležitú úlohu pri energetickom metabolizme a údajne pomáha pri regenerácii organizmu po fyzickej námahe.

 

Múdrosť mojej babičky

Moja babička tvrdila, že medvedí cesnak je magická ženská bylina, ktorú treba jesť v sezóne nepretržite aspoň dva týždne (ideálne mesiac).  Dokonale odstráni z močového mechúra všetky baktérie a potom celý rok nedostanete cystitídu, čo je vzhľadom k ženskej anatómii veľmi bežná ženská choroba. Kto ju už niekedy mal vie, že je lepšie jej predchádzať. Medvedí cesnak tiež vraj zvyšuje energiu a vitalitu po zime. Počas jarnej kúry stačí zjesť 2 lístky medvedieho cesnaku denne.

Bojovník proti vysokému tlaku a sklátenosti 

Môj manžel je kardiológ a tvrdí, že cesnak je dobrý na srdce. Cbsahuje enzým alináza, ktorý premieňa alliín (tiež  sa nachádza v cesnaku) na alicín. Aby sa enzým alináza v cesnaku uvoľnil, je potrebné cesnak poriadne požuť alebo najemno nakrájať, prípadne prepasírovať, prehltnúť celý strúčik nestačí. Alicín je práve tá látka, ktorá zvyšuje pružnosť ciev, dokáže ochrániť pred ich kôrnatením, infarktom, vysokým krvným tlakom. Keď v robote cítim, že sa mi zvýšil tlak, okamžite si dám cesnakový chlebík, ktorý mi tlak do 15 min. zníži. Mám to vyskúšané…

Odór – múdrosť mojej babičky č. 2

Treba priznať, že alicín v cesnaku spôsobuje aj typický cesnakový „odór“, ktorý nemusí byť príjemný.  Tento odór sa stráca varením (alicín sa transformuje na iné látky).  No moja babička vravievala, že nepríjemného zápachu sa vieme zbaviť, keď požujeme v ústach aspoň minútu petržlenovú vňať, klinček alebo zrniečka kávy (všimnite si, že sú tiež 3 veľmi silné antioxidanty). Funguje to!

Kde rastie medvedí cesnak v Bratislave

Medvedí cesnak rastie hojne v Horskom parku, veľa je ho aj na petržalskej strane Dunaja. Treba ísť pešo cez Dunaj po moste Lafranconi od FTVŠ do Petržalky a po zídení z mosta (dá sa tam zísť len pešo, nie autom) po pravej aj ľavej strane ho rastú celé háje… Medvedí cesnak sa volá v latinčine Allium ursinum,  ursinum = medvedí. Je vraj prvým jedlom, ktoré medvede vyhľadávajú po prebudení zo zimného spánku. Podľa mňa nevedia odolať jeho vôni. V Bratislave medvede nežijú, takže sa nebudete musieť s nikým deliť…

Medvedí cesnak v kuchyni

Ako zapojiť medvedí cesnak do svojho kuchynského života? Tu je niekoľko mojich tipov>>: Recept na pesto z medvedieho cesnaku si prečítajte tu>>:

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů