Ako jedávam sardinky

Všetci poznáte chuť sardiniek>>  výraznú, trochu metalickú a trochu baklažánovú. Nezameniteľnú.

Ja sardinky milujem. Sardinková nátierka na bielom chlebe (na večeru 3x do týždňa) bola hlavným dôvodom, prečo som chcela chodiť do pionierskych táborov. To fakt. Teraz už viem, že to bolo preto, lebo sardinky obsahujú nesmierne veľa 5. chute – tzv. umami…

Tu sú moje tipy, ako jesť (s radosťou) sardinky:

Čerstvé grilované sardinky, aj tie z konzervy, chutia najlepšie pokvapkané citrónom, s cibuľkou a bielym chlebom. Skúste ich však jesť aj takto:

  1. namiesto pokvapkania citrónom si pokvapkajte červeným vínnym octom alebo balzamikovým octom z Modeny
  2. s nakrájanou cibuľkou, olivami alebo natenko nakrájaným feniklom
  3. s rajčinami (čerstvými alebo orestovanými, je to lepšie ako sardinky v rajčinách z konzervy) a s bylinkami (bazalka,oregano, petržlen)
  4. s dressingom, ktorý ste urobili zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, popučeného cesnaku, dijonskej horčice, soli a korenia.
  5. miešanom listovom šaláte so cherry rajčinkami, uhorkou, červenou cibuľkou, dressingom ako v bode 4 a  s vlašskými orechmi
  6. ako SARDE IN SAOR – marinované v sladko-kyslej marináde na benátsky spôsob. Čerstvé sardinky sa poprášia múkou, rýchlo opečú na slnečnicovom oleji, zalejú marinádou z restovaných cibúľ a vínneho octu a nechajú sa marinovať aspoň 24 hodín, aby sa chute spojili. Sardinky sa potom podávajú s opečeným chlebíkom aj s marinádou a cibuľou, posypané píniovými orieškami a hrozienkami.

Recept na sardinky (grilované alebo z konzervy), podávané na bruschette s restovanými cherry rajčinkami, paprikami, feniklom a šafranom  budeme mať v Kogu v stredu na special, kedy aj zverejním náš recept!

Viac o sardinkách si môžete prečítať v mojom článku tu>>.

Komentáre
  1. adamik ondrej píše:

    sardinkove pate 40 perc tepelne upravene sardinky 30perc maslo 30perc syr philadelfia mlete biele korenie sol koriander mlety citron obsah vlozit do kutru rozsekat pridat stavu s citrona 1 kg 1/2 citron stava rozsekanu natierku vlozit do pate misky na max vysku 2,5cm nastruhat ciste citronovu koru zaliat roztopenym maslom 2-3 mm zalozit do chladnicky min 1 den chut sardinky sa prenesie do syra citron a hlavne kora urobi to ze cely cas budene citit sardinku ale po dojedeny vystupi chut citrona podavat s kvaskovym chlebom rustic 1,cibula cervena paprika salat paradajka 2 alebo otocit cierne olivy kalamaty

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů